Profesorii nu vor mai fi majoritari în consiliile de administraţie

Constituirea consiliilor de administraţie în unităţile de învăţământ are loc la începutul fiecărui an şcolar. În prima etapă directorul şcolii cere consiliului local, primarului şi consiliului reprezentativ al părinţilor să îşi desemneze reprezentanţii. Din acest an, însă, au fost introduse noi reguli privind desemnarea consiliilor menţionate, potrivit ordinului ministrului Educaţiei, publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Unul dintre elementele de noutate este faptul că majoritatea în consiliile de administraţie a unităţilor de învăţământ va fi formată din reprezentanţii comunităţii locale şi părinţi. „Schimbarea cea mai importantă este faptul că în noua formulă comunitatea locală va avea o pondere mai mare. Peste 50 la sută dintre membri Consiliului vor fi reprezentanţi ai comunităţii locale, primar, Consiliu Local, părinţi. Până în prezent, după formula veche, majoritatea era reprezentată de către cadrele didactice”, a explicat Ioan Abrudan, directorul Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”.
În opinia sa, şcoala trebuie să dea dovadă de transparenţă. „Mi-a plăcut întotdeauna ca şcoală să aibă transparenţă şi porţile deschise spre comunitate. De asemenea, mi-au plăcut întotdeauna părinţii interesaţi. Şcoala va avea şanse să-şi rezolve nevoile şi problemele mai repede având în vedere că ponderea reprezentanţilor comunităţii locale se schimbă. Din această perspectivă, efectul unei asemenea modificări va fi unul pozitiv”, a concluzionat Ioan Abrudan.

Aleşi prin vot secret
O altă noutate o constituie faptul că profesorii care vor face parte din aceste consilii de administraţie vor fi aleşi prin vot secret.
Consiliul de administraţie (CA) se constituie din şapte, nouă sau 13 membri. În cazul unităţilor de învăţământ gimnazial, primar şi preşcolar, CA este format din şapte membri cu următoarea componenţă: trei cadre didactice, inclusiv directorul unităţii de învăţământ, doi reprezentanţi ai părinţilor, primarul sau un reprezentat al primarului şi un reprezentat al consiliului local. În cazul în care CA este format din nouă membri, componenţa acestuia este: patru cadre didactice, doi reprezentanţi ai consiliilor locale, un reprezentat al primarului şi doi reprezentanţi ai părinţilor. Directorul unităţii de învăţământ este membru de drept al CA din cota aferentă cadrelor didactice.
În cazul în care CA cuprinde 13 membri, acesta va fi format din şase cadre didactice, primarul sau un reprezentat al primarului, trei reprezentanţi ai consiliului local şi trei reprezentanţi ai părinţilor. Directorul unităţii de învăţământ este membru de drept al CA din cota aferentă cadrelor didactice.
În cazul unităţilor de învăţământ particular şi confesional, în componenţa CA sunt incluşi reprezentanţi ai fondatorilor. Reprezentanţii cadrelor didactice sunt aleşi în CA prin vot secret de către consiliul profesoral, din rândul cadrelor didactice angajate în unitatea şcolară respectivă. Reprezentanţii consiliului local sunt desemnaţi de acesta. Cât priveşte reprezentanţii părinţilor, aceştia sunt desemnaţi de către consiliul reprezentativ al părinţilor, dintre membrii acestuia care, la data desemnării, au copiii în unitatea de învăţământ. CA se întruneşte lunar în şedinţe ordinare, precum şi ori de câte ori este necesar, în şedinţe extraordinare, la solicitarea preşedintelui consiliului de administraţie.
Printre atribuţiile unui consiliu de administraţie se numără: aprobă regulamentul intern şi regulamentul de funcţionare a unităţii de învăţământ, îşi asumă, alături de director, răspunderea publică pentru performanţele unităţii de învăţământ, particularizează, la nivelul unităţii de învăţământ, contractul educaţional tip, aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale, adoptă proiectul de buget al unităţii de învăţământ, ţinând cont de toate cheltuielile necesare pentru buna funcţionare a unităţii de învăţământ, avizează execuţia bugetară la nivelul unităţii de învăţământ şi răspunde, împreună cu directorul, de încadrarea în bugetul aprobat, conform legii, aprobă modalităţile de realizare a resurselor extrabugetare ale unităţii de învăţământ şi stabileşte utilizarea acestora, aprobă utilizarea excedentelor anuale rezultate din execuţia bugetarului de venituri şi cheltuieli ale activităţilor finanţate integral din venituri şi cheltuieli ale activităţilor finanţate integral din venituri proprii.
De asemenea, CA avizează planul de investiţii, stabileşte taxele de şcolarizare pentru învăţământul nefinanţat de la buget, aprobă burselor şcolare şi a premiile pentru personalul unităţii de învăţământ.

3 Thoughts to “Profesorii nu vor mai fi majoritari în consiliile de administraţie”

  1. Ca multe matrapazlacuri se mai fac

    in asa-zisele CA-uri din scoli…

  2. Teacher

    Bravo, alta gaselnita. De parca autoritatile locale sau parintii ar fi la curent cu ceea ce se intampla in scoala si cu nevoile unei scoli in general. In curand profesorii vor avea dreptul sa faca si curatenia in scoli sau lucrarile de renovare. Ati gasit cu adevarat problema sistemului educational.

  3. motanul negru?

    Unde este popimea română ortodoxă? Vă spun eu unde: la cârciumă! Amin!

Leave a Comment